Hvordan tjener bookmakerne penger?

Bookmakere bryr seg egentlig ikke om hvilket lag som vinne i en kamp, men ønsker heller å “balansere” antall spill på begge sider for å sikre seg en liten gevinst. Dette er også grunnen til at bookmakerne endrer oddsen sin på ulike utfall etterhvert som spill kommer inn. På hvert spill eller marked har alle bookmaker en margin. Denne marginen omtales ofte som “vig”, “juice”, eller “cut” – litt avhengig av hvem du spør. Men det betyr akkurat det samme.

Hva er “vig”?

“Vig” er altså marginene bookmakerne tar når de tilbyr odds på et utfall. Hvor stor denne marginen er avhenger av flere faktorer, blant annet hvor mange spill som spilles på dette markedet (likviditet), hvor stor konkurranse er det mellom spillsidene i denne markedet (best odds) og hvilke utgifter for bookmakerne følger med markedet (“in house” odds vs. tredjepartsløsning, markedsføring osv.)

Et perfekt eksempel for å illustrere hvordan “vig” fungerer er markedet for myntkastet under Superbowl. Dette er et enkelt myntkast, der oddsen burde vært 2.0 (50%) på begge sider. I stedet, for å tjene sin margin, har bookmakerne gjerne redusert denne oddsen til f.eks 1.85 på hver side. Altså, du får 85 kr tilbake for hver 100 kr du satser. Dette markedet har altså 7,5 % vig og en 92,5 % tilbakebetalingsprosent (TBP).

Hvor stor er “vig” vanligvis?

Størrelsen på marginene til bookmakerne varierer veldig, og ligger gjerne mellom 7-10% hos de beste norske bookie. På de større markedene, som f.eks Premier League, er blant annet Coolbet og Betsson kjent for å ha lavere marginer, og altså høyere odds. TBP på disse markedene kan være opp mot hele 98 %! 

PS! – To ting vi håper du tar med deg videre er at det er smart å unngå å spille på marked som burde være 50/50 men som bare gir deg 1,85  i odds på begge utfallene. Et annet bonustips er at bookmakerne har ofte en mye lavere “vig” på uavgjort siden det er få som spiller på det så det er et spillutfall du kan tjene mer penger på over tid!

BESTE BOOKIES

Gjør ditt første innskudd og få 100% opptil 5000kr

Gjør ditt første innskudd og få 100% opptil 10000kr 

100% på opptil 2000 kr

100% på opptil 2000 kr